vegan belgesi logoVegan belgesi nedir sorusuna geçmeden önce bir açıklama yapmak gerekmektedir. Günümüzde insanoğlunun tüketim şekilleri, yaşadığı toplum ve kültüre göre şekillenmektedir. Dünya üzerinde bulunan her toplum kendi farklı yaşam biçimlerini oluşturmuş ve bu yaşam tarzına göre tüketim tarzları çevre ve sağlık açısından belirlenmiştir. İnsanlar hem kendi alışkanlıklarını hem de dış dünya ve çevre ile olan adaptasyon süreçlerini ilk çağdan beri oluşturarak geliştirmeye devam etmektedir.

Beslenme düzeni ve hassas, kişisel tüketim alışkanlıklarına göre oluşmaktadır. Vegan veya vejeteryan beslenme biraz da yaşam tarzı olarak evrimleşmiştir. Vegan beslenme yaşam tarzının oluşmasının ana sebebi insanoğlunun hayvanlara karşı kötü yaklaşımları sergilemesi ile başladığı varsayılır. Bu sektörde yapılan faaliyetler esnasında doğru proses işletilememesi, üretim veya kesim süreçlerinde hayvanların eziyet görmesi ve yanlış üretim metotlarının uygulanması hayvan dostu tüketicilerin gözünde kabul edilemez seviyelere gelmiştir. 1940 'lı yılların başında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından Vejetaryen kelimesinden türetilmesi ile Vegan kelimesi ortaya çıkmıştır.

1970 'li yıllarda vejeteryan yaşam kültürü ayırt edici işaretlemeleri doğurmuştur. Bu yılı takiben 20 yıllık süreç içerisinde vegan beslenme tüm dünyaya yapılmış ve vejeteryan sembollerin arttığı net şekilde görülmüştür. Tüm bu süreçlerle birlikte tüketici talebi karşılaması isteği farkındalık düzeyini geçmiş ve Vegan işaretlemelerinin önemi ortaya çıkmıştır. Vegan Belgesi; standart kriterlerinin uygulanması ve sürekli iyileştirilmesi ve tiplerin uygulanması durumunu ortaya koyar. Her iki yapı için denetim sonunda verilen belgedir.

 

 

ISO Belgesi Fiyatı almak için buraya tıklayarak Fiyat Teklif - Talep formunu doldurabilirsiniz.

Vegan ve Vejeteryan Nedir?

Kısaca; hayvansal hiç bir ürütün tüketilmediği, vejeteryan kültürünün benimsendiği yaşam biçimidir. Vegan tüketimde et ürünlerinden kaçınmanın yanı sıra süt ürünleri, bal, yumurta ve hayvansal gıdalar hiç bir şekilde tüketilmemektedir. Vegan beslenme sağlıklı yaşam, çevresel, kültürel ve etik gerekçelere dayandırılır. 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından Vejetaryen kelimesinden türetilmiş ve vegan olarak kısaltılmıştır. Vejetaryen kelimesi ise Latince “Vegetus” tan gelmektedir. 1840 'lı yıllarda yapılan tanımda ise, canlı, sağlıklı, hayat dolu anlamı ifade etmektedir. Hayvansal besin kaynakları et ve et ürünlerinin kesinlikle tüketilmediği ancak farklı kombinasyonlarda hayvansal ürünlerin (süt, yumurta, bal, yün, ipek, deri vb. gibi) tüketildiği beslenme tipine uygun beslenen fertlere “Vejetaryen” denir.

Vegan beslenme de farklı yaşam tarzlarına göre farklı beslenme şekilleri bulunur. Bazı kişiler tahıl, sebze meyve ve bakliyat tüketir. Bazı insanlar ise sadece tahıl ürünleri ile beslenmesi seçmiştir. Ayrıca kültür ve yaşam farklılıklarına göre çeşitli beslenme tipleri olan veganlıkta, meyve ve meyve adı altında geçen sebze türleri ortak beslenme grubu olarak bilinmektedir.

Ana beslenme unsurları, bezelye, nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya meyve, sebze ve yeşil bitikler, çiğ badem, çiğ ceviz, fındık içi, kuru meyveler, zeytin ve zeytinyağı, ceviz veya fıstık yağları, tahıl ürünleri (kinoa, çia, yulaf, mısır vb. gibi) bitter çikolata, soya ürünleri gibi ürünlerdir. Ayrıca veganlıkta sadece gıda ürünlerinde değil, giyim ürünleri, makyaj ürünleri, sağlık ürünleri ve turizm gibi sektörlerde de dikkatlilik vardır. Bu sebeple bazı kuruluşlar veganlar için hayvansal yapı içermeyen üretimler yapmaya başlamışlardır.

Vejeteryanlıkta ise tüketilen gıdalar kişilere göre kategorileştirilmiştir. Bunlar aşağıdaki gibidir. Anlamlarını öğrenmek için üzerine tıklayarak Vikipedi dijital ansiklopediden yararlanabilirsiniz.

Genel anlamda et tüketimi yapmayan tüketicilerin taleplerini karşılamaya yönelik hizmet veren kuruluşların kurumsal anlamda tescil ettirdiği belgenin adı Vegan Belgesi olarak geçmektedir.

Vegan Belgesi

Türkiye son zamanlarda vegan konusunda önemli ölçüde farkındalık oluşturmuş bir toplum olarak göze çarpmaktadır. Üreticilerin birçoğu vegan beslenme tarzına uyum sağlamak adına çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Hatta bu yaşam tarzına uygun olarak sadece vegan üretim yapan firmalar kurulmuştur.

İhracat yapan firmaların çoğu büyük bir pazara hitap edebilecek yapıya sahip olmalarına rağmen henüz bu pazarın büyüklüğünden habersizlerdir. Farkındalık oluşturmak ve vegan gıda ihracatında gerçekleştirilecek ufak revizyon süreçleriyle dünya çapında vegan pazarıyla buluşulması sağlanabilir. Vegan ve Vejetaryen pazarına hitap eden bu sertifikasyon sistemi, aynı zamanda çeşitli gıda alerjilerine bağlı özel beslenme tercihi olan tüketicilere de bir alternatif oluşturuyor.

Kuruluşlar vegan belgesi almak için başvuru yaptıktan sonra kendilerine fiyat teklifi ve sözleşme gönderilir. Teklif onaylandıktan sonra denetim yapılabilmesi için gereken ön bilgi firmalardan alınır ve kontrol aşaması başlar. Bu aşama sonrasında denetim için kuruluşla görüşülerek denetim planlaması yapılır. Üretim, ürün ve içerik aşamaları, görsel ve deneysel metotlar ve de uygunluk durum tespit faaliyetleri bu denetimde incelenmektedir. Uygunluğun sağlandığı durumlarda akredite bir kuruluştan Vegan belgesi alınır. Belge geçerliliği 1 yıl olup her yıl denetim yapılarak uygunluk sağlanması durumunda belge yenilenmektedir.

 

vegan-belgesi-anasayfa

Vegan Belgesi Nasıl Alınır?

Vegan belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı için tıklayınız.

Vegan Belgesi Fiyatı Nedir?

Vegan belgesi fiyatı nedir? vegan sertifikası ne kadar süre geçerlidir?