ISO Belgesi nasıl alınır diye sorduğumuzda, iso almak için öncelikle, sektörel olarak faaliyet gösterilen alanda hangi iso belgelerine ihtiyaç olduğunu belirlemek gerekmektedir. Bu kısmı netleştirirken dilerseniz Toem Kalite olarak sizlere ücretsiz bir şekilde destek olabiliriz.

Alınacak iso belgesine karar verildikten sonra süreç, alınacak iso belgesine yönelik gerekli yönetim sisteminin kurulu olması/kurulması ile başlar. Yönetim sistemine ait zorunlu prosedürler, prosesler, talimatlar vb. oluşturulur. İş programı hazırlanarak müşteriye ile mutabık kalınması sağlanır. Çoğunlukla iş programına uygun hareket ederek öncelikle müşteri kuruluş çalışanlarına Yönetim Sistemi eğitimleri verilir. Bazen bu eğitimleri danışmanlık sürecinin sonuna doğru da verilebilmektedir. Eğitimlerden sonra Yönetim Sisteminin dokümantasyon hazırlama aşamasına geçilir. Doküman hazırlama aşaması iki taraflı olarak ilerleyen bir süreçtir. Projeyi yürütecek danışmanlarımızın, işletme içerisinde yer alan kalite ekibi ile çoğu zaman yerinde, kısmen uzaktan çalışarak gerçekleştireceği çalışmada görev dağılımı yapılarak hangi dokümanı hangi prosedürü hazırlaması gerektiği belirlenecektir. Elde edilen ve oluşturulan tüm kayıtlar iso belgesi dokümantasyon sistemine göre firmadaki çalışanlara anlatılarak kendileri tarafından sürdürülmesi sağlanmaktadır.

ISO belgesini almak için bir kalite yönetim sistemini kurmak gerekir ve bu her belgeler için geçerlidir. Bir de bu sistemlerin kullanılabilir olması gerekmektedir. Ayrıca kurulan sistemin tecrübeli bir denetçi tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Tüm kayıtlar oluşturulup uygulamaları yapıldıktan sonra Belgelendirme Kuruluşları ile iletişime geçilerek denetim günü alınır. Bu noktada alınacak iso belgesinin hangi akreditasyon seçeneği ile alınacağına karar vermek gereklidir. Sonrasında ise belgelendirme kuruluşundan bağımsız ekipler gelerek hazırlanmış ve uygulamaları yapılmış olan işletmeye denetim gerçekleştirmektedir. Denetimler bağımsızlık ilkesince ve örneklem metodu ile gerçekleşecek olup, denetim sonrasında denetimin uygun olması ile birlikte, belgelendirme kuruluşu ilgili iso belgesini / iso sertifikasını müşteri kuruluşa verebilecektir.

Uzun ve zahmetli bir işmiş gibi gözükse de, iso belgesi almak sanıldığının aksine oldukça kolay bir süreçtir. Sürecin içerisinde yapılacak işlemlerin çok büyük bir kısmı tarafımızca yapılacaktır. Sizde doğru ve uygun koşullarda, uluslararası geçerliliğe sahip iso belgesi almak istiyorsanız, Toem Kalite ile irtibata geçebilirsiniz.

iso 9001 belgesi nasıl alınır