ISO 22000 belgesi konusunu anlamak için öncelikle standardın istediği şekilde Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi gerekmektedir. Bunun için  Toem Kalite Danışmanlık olarak uzman kadromuzla yılların getirdiği bilgi ve tecrübe ile sizlere danışmanlık ve eğitim vb. gibi faaliyetleri gerçekleştirmek üzere profesyonel anlamda hizmet vermeye hazır bulunmaktayız. Toem Kalite Danışmanlık gibi bir danışman firma tarafından, işletmenin gerekli eğitimleri alması ve iso 22000 gıda güvenliği alt yapısını oluşturması gerekmektedir. Bu eğitimler sonrasında iso 22000 belgesi standart yapısına uygun olarak işletmede sistem kurulur ve denetime hazır hale getirilir.

Aynı şekilde HACCPBRC ve IFS Belgeleri de ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminde olan alınma sürecine benzemektedir. ISO 22000 belgesi, firmamız gibi bir danışmanlık firması tarafından ISO 22000 Belgelendirme denetime hazır hale getirilen işletmenin, Uluslararası tanınırlığı olan bir belgelendirme kuruluşuna, danışman firma tarafından müracaatı yapılır ve belgelendirme denetimine girmesi sağlanır.

ISO 22000 belgesi herhangi bir gıdanın tüketildiğinde tüketiciye zarar vermesi engellenmesi gerekir ve gıdaların kontrolü yapılması gerekmektedir. Bu nedenle ISO 22000 belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Belgelendirme Kuruluşları Her Firmaya Belge Verebilir mi?

ISO 22000 belgesi veren her belgelendirme firması, sizin faaliyet gösterdiğiniz iş alanında / sektöründe belge vermeye yetkisi olmayabilir. Çünkü her sektör için belirlenmiş olan bir EA kodu ve NACE kodu mevcuttur. Bu sebeple iso 22000 belgesi nereden alınır sorusunun yanı sıra sizin faaliyet göstermiş olduğunuz sektöre ait olarak iso 22000 belgesi veren belgelendirme firması bulmanızda gerekmektedir. Bunun için öncelikle belge alacağınız kuruluşun sizin faaliyet gösterdiğiniz alanda ilgili EA, NACE kodu var mı yok mu onu öğrenmelisiniz. Yada tüm bunları bizlere bırakabilir ve sizin adınıza tüm işlemleri yapmamızı sağlayabilirsiniz.

 

iso 22000 belgesi ne için alınır yada kullanılır?

Uzun zamandır dahil olmaya çalıştığımız Avrupa birliği üyeliği sürecinde, Türkiye’nin en büyük sıkıntı yaşadığı konulardan bir tanesi şüphesiz ki gıda güvenliği konusudur. Avrupa birliği bu konuda çok hassas davranmakta olduğu bilinmektedir. Yapılan tüm müzakere ve toplantılar sonucu gıda güvenliği konusu önümüze engel olarak çıkmıştır. Tüm bu düzenlemeler için Tarım ve Köy İşleri bakanlığı devreye girmiştir. Gıda firmaları ile gıdaya temas eden ürün üreten firmaların alt yapı sorunlarını çözmeleri için kanunlar çıkarmıştır. Tüm gıda işletmelerinin Hijyen kurallarına uyarak üretim yapmalarına dair bir çok yönetmelik ve mevzuat oluşturulmuştur. Bu yasal şart, mevzuat ve yönetmeliklere uyarak devletin kontrol mekanizmalarını azaltarak gıda üreticilerinin iso 22000 belgesini alması için teşvikler yapmaktadır.

  • Aynı sektörde faaliyet gösterdiğiniz firmanızın tarzını ve gıda güvenliği yönetim sistemini uyguladığınızı hem rakiplerinize ve müşterilerinize göstermek için,
  • Gireceğiz herhangi bir ihalede iso 22000 Belgesi şartı arandığında ihale esnasında ilgili yetkililere belgesini sunmanız için alınması gerekir.
  • Hizmeti veya ürünü sunmuş olduğunuz ana tedarikçinin sizden gıda güvenliği yönetim sistemi ile firmanızı yönetmenizi istemesi için alınması gerekir.
  • Müşterilerinizin gözünde itibarının taçlandırılması ve prestijin en üst düzeyde tutulmasını sağlamanız için alınması gerekir.

Yukarıdaki maddelerde ve daha bir çok madde ile uzatabileceğimiz üzere iso 22000 belgesi nereden alınır ve ne için alınır sorularını cevaplamaya çalıştık. Daha detaylı bilgi edinmek adına Toem Danışmanlık olarak bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

iso 22000 belgesi nereden alınır

Belgelendirme Kuruluşu Nedir?

Belgelendirme kuruluşları; akreditasyonda ana konuları oluşturan ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 27001:2013, ISO 45001:2018, ISO 22000:2005, ISO 10002:2018 gibi yönetim sistemlerini, işletmelerde gerekli standart gerekliliklerine uygun şekilde kurup, işletilmekte olduğunu denetleyen kuruluşlardır. Denetim sonrası uygun bulunması halinde ise bunu bir belge / sertifika ile dokümante etmeye yetkilidirler. Bu Belgelendirme firmaları ilgili Akreditasyon kuruluşları olan TÜRKAK, IAS, UKAS, DAKKS vb. gibi kuruluşlar tarafından akredite edilip yetkilendirilen işletmelerdir.