GMP belgesi nasıl alınır sorusu için verilebilecek cevap şu şekildedir. İyi üretim uygulamalarında en önemli noktalar hijyen ve temizlik koşullarıdır. Her işin Standart Operasyon Prosedürlerinin oluşturulması ve Standart Operasyon Prosedürleri’ne uygun olarak faaliyetlerin yürütülmesi gereklidir. İmalat yapılan veya hizmet verilen yerin temizlik kuralları oluşturulmalıdır. Önceden belirlenmiş denetleyiciler tarafından yapılan temizliğin kontrol edildiği imza altına alınmalıdır. Havalandırma, ısıtma ve nem şartları düzenli olarak belli seviyelerde (sıcaklık 15-25 (+-2) santigrat derece, nem maksimum 60 de tutulmalı ve bu ısı nem seviyesi sürekli bir yerde kayıt altında olmalıdır. İlgili denetim sırasında geçmiş ay ve günlere yönelik rapor sunulabilmelidir. Ürün ve hizmet’in, karışma riskini önleyici tedbirler mutlaka alınmış olmalıdır.

 

Fiyat Teklifi ve Sözleşmesi Neleri içerir?

Hazırlanan fiyat teklifi; verilecek hizmeti, ne kadar süreceğini, elde edilen bilgilere göre adam/gün danışmanlık ve eğitim hizmetini kapsamaktadır. İyi Üretim Uygulamaları belgesi ile ilgili genel taslak bir iş programı müşteriye sunulur. Müşteri tarafından fiyat teklifi kabul edilirse göndermiş olduğumuz fiyat teklifi ve sözleşme formunu kaşe imza yaparak bize göndermesi gerekir.

Tüm yönetim sistemi belgelendirmeleri kanunen 3 yıl yapılmaktadır. Hazırlanan sözleşme müşteri tarafından imzalanır. Müşterimize GMP Belgesi alınmasını sağlayacak 1 kişi veya işletmenin çalışan, sektör, işin risk grubu vb. gibi durumuna göre bir kişiden fazla Danışman (Uluslararası Baş denetçi unvanına sahip) planlama müdürü tarafından atanmaktadır. Planlama müdürü tarafından görevlendirilmiş olan danışman veya eğitmenler müşteri ile irtibata geçer. Gerekli analiz yapıldıktan sonra hizmetin kapsamına uygun karşılıklı mutabakata varılır.

 

GMP Belgesi Nasıl Alınır? İş Programı Neleri Kapsar?

Güvenlik, GMP alınmasında en önemli husustur. Deprem, yangın, izlenebilirlik, vb. gibi tüm güvenlik önlemleri itina ile alınmış olmalıdır. Bilhassa ilaç ve gıda imalatı gibi insan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin ham maddeden, son kullanıcıya ulaşana kadar geçen süreç içindeki her aşamayı ele alan kurallar bütünüdür diyebiliriz.

GMP şartlarını öğrenip uygulamaya başladıktan sonra, ilaç, kimya, gıda işletmelerinde üretim, depolama, kalite kontrol, kalite güvence, lojistik ve tedarik zinciri gibi bölümlerinde ülkemizde az sayıda bulunan yetişmiş personel sınıfına ve iyi işletmeler sınıfına girmenizi sağlayacak olup, kaliteli ürün/hizmetin yanı sıra pazar payınızı da artıracaktır.

 

Tse EN ISO 22716 Kapsamında GMP Belgelendirmesi Yapılan Ürün Grupları

Bebek Ürünleri,
Kişisel Temizlik ve Banyo Ürünleri,
Göz Bakım ve Makyaj Ürünleri,
Koku Verici ve Ter Önleyiciler,
Tıraş Ürünleri,
Cilt Bakım Ürünleri,
Depilatuvarlar,
Tırnak Ürünleri,
Ağız Bakım Ürünleri,
Saç Bakım ve Temizleme Ürünleri,
Saç Renklendirici Ürünler,
Güneş Ürünleri.

 

 

gmp belgesi nasıl alınır