TS 13805 Karayolu motorlu taşıtları (oto ekspertiz) test merkezleri için kurallar

2018 yılı ocak ayı içerisinde yayınlanmış olan TS 13805 belgesi Karayolu motorlu taşıtları (oto expertiz) test merkezleri için kurallar standardına göre yapılması gereken hazırlıkların başlıklarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. Standardın işletmenizde kurulması için bizden destek alabilirsiniz.

 

Taşıt Kategorileri

İş yerinde hizmet verilecek taşıtlar, yapı ve özelliklerine göre aşağıda belirtilen şekilde sınıflara ayrılır;

ts 13805M Sınıfı : En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu taşıtlardır.
M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu taşıttır.
M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu taşıttır.
M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu taşıttır.
N Sınıfı : En az dört tekerlekli ve yük taşımasında kullanılan motorlu taşıtlardır.
N1 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan motorlu taşıttır.
N2 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3,5 tonu aşan, ancak 12 tonu aşmayan motorlu taşıttır.
N3 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 12 tonu aşan motorlu taşıttır.

 

İş Yeri Sınıflandırması Nasıl Yapılır?

İş yerleri, test ettiği taşıtların kategorisine göre üç sınıftır.

1. Sınıf: 4 x 2 çeker teker sayısına sahip M1 ve N1 taşıtların test edildiği iş yerleri.
2. Sınıf: 4 x 4 çeker teker sayısına sahip M1 ve N1 taşıtların test edildiği iş yerleri.
3. Sınıf: M2, M3, N2, N3 kategori taşıtların test edildiği iş yerleri.

Not: Sınıf 1 ve Sınıf 2 iş yerlerinde testi yapılan taşıtlar Sınıf 3 iş yerlerinde de test edilebilir.

 

Kurallar

 

İş yeri Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

TS 13805 Belgesi için, İş yerinde müşteri kabul alanı, müşteri bekleme alanı, idari büro, çalışanların soyunma odası, dinlenme ve yemek yeri (iş yerinde yemek veriliyor ise) WC-duş/lavabo, gibi mekânlar bulunmalıdır.

  • Sınıf 1 iş yerleri için iş alanı en az 50 m2 olmalıdır.
  • Sınıf 2 iş yerleri için iş alanı en az 70 m2 olmalıdır.
  • Sınıf 3 iş yerleri için iş alanı en az 150 m2 olmalıdır.

İş yerinde, idari büro içerisinde büro malzemeleri, iç ve dış haberleşme araçları (telefon, faks, vb.), yeteri kadar masa ve sandalye bulunmalı, acil çağrı telefon numaraları çerçevelenerek büronun görülebilecek bir yerine asılmalıdır. İş yerinde müşteri kabul alanı ve müşteri bekleme alanı, tercihen girişe yakın yerde, bölme ile ayrılmış olmalıdır. Firma büyüklüğüne göre uygun bölgelerde ağzı kapaklı çöp kovaları bulunmalıdır.

 

İşletmeci de Olması Gerekenler

İş yerinin açılması ve işletilebilmesi için gerekli olan işlemlerin yapılmış olması gerekmektedir. İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işlemlerin yapılmış olması gerekmektedir. Örnek olarak; iso 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin kurulması bu kuralları karşılamaktadır.

ts 13805 belgesi standardıİş akış şemalarının oluşturularak verilen hizmete uygun şekilde günlük, haftalık veya aylık olarak iş programlarının belirlenmesi gerekmektedir. Verilen hizmete uygun olarak alınan eğitim belgelerinin muhafazaları yapılmalıdır. Acil durum planları, yangın ve doğal afetlere karşı alınan tedbir ile eğitimlerin ve ilk yardım ile ilgili eğitimlerin alınmış olması gerekmektedir. Atık ayrıştırmaları ve atık yönetim planlamasının belirlenerek uygulama yapılması sağlanmalıdır. Hijyen ve dezenfektasyon sağlanmalıdır.

Fiyat tarifeleri belirlenerek müşterinin görebileceği yerlerde bulunmalıdır. İş yerine gelen taşıtlarda test sırasında meydana gelebilecek hasarlara karşı taşıt iş yerinin kapsamlı genel sigortası yaptırılmalıdır. Hizmet verilecek tüm taşıtlar için marka, model, plaka, şasi numaraları vb. verilere göre müşteri bilgileri ile test sonuçları muhafaza edilerek en az 2 yıl boyunca saklanmalıdır.

 

İşletmecilik ile İlgili Kurallar

Müşteriye verilecek test/ekspertiz raporlarında; İş yerinin unvanı, adresi, telefonu, faksı ve diğer erişim bilgileri, Taşıtın iş yerine geliş tarihi ve saati, Taşıtın müşteriye teslim tarihi ve saati, Taşıtta yapılan kontrollerin sonuçları, İş yeri yetkilisi ile müşterinin adı, soyadı ve imzası bulunmalıdır.
İş yerinde bulunan ölçüm cihazlarının yıllık olarak kalibre ettirilmesi ve kalibrasyon prosedürü oluşturulması gerekmektedir.

Çalışanların aldıkları eğitimleri ve eğitim sertifikalarının muhafaza edilmesi, müşterilerle iletişim kuran kişilerin tanıtıcı yaka kartlarının olması, işe alımlarda istenen özlük dosyalarının muhafazası, çalışan personellerin aynı kıyafeti kullanması vb. gibi hazırlıkların tamamlanması gerekmektedir.
Acil durumlar için eylem planları oluşturulmalı ve iletişim sıralamaları hazırlanmalıdır. İş yerinin gürültü ölçümlerinin yapılması ve gerekli mevzuatlara uyum sağlaması gerekmektedir. Güvenli çalışmayla alakalı olarak gereken tüm levhaların bulundurulması gerekmektedir.

 

Firmanıza TS 13805 belgesi standardını kurmak ve gerekli uygulamaları entegre ederek dokümantasyonu oluşturma konusunda size hizmet vermekten memnuniyet duyarız. Daha detaylı bilgi için bizimle irtibata geçmeyi unutmayınız. Ayrıca isterseniz aşağıdaki başvuru formunu kullanarak size dönüş yapmamızı sağlayabilirsiniz.

    TSE-HYB Başvuru Formu
    1. Evet - VarHayır - Yok
    2. 2-5 kişi6-15 kişi16-30 kişi31-50 kişi50-99 kişi100 veya daha fazla kişi

    İstemiş olduğumuz bilgiler, size dönüş yapıldığı zaman daha detaylı bilgi verebilmek adınadır. Girdiğiniz bilgiler eşliğinde fiyatlandırma belirlenerek uzman ekip arkadaşlarımızca aranacaksınız.